Blog de stiri - stirile vazute altfel si nu numai...
Home | Looking for something? Sign In | New here? Sign Up | Log out
ziare

Mediafax

Câteva reţete culinare de interes

Ne place sa mancam... Dar nu ne place s-o facem oricum. Pentru cei mai multi dintre noi nu este doar o activitate de satisfacere a unei nevoi fiziologice, ci o adevarata arta, care presupune rafinament, o simfonie a gusturilor si aromelor si un design desavarsit al preparatelor care sa ne exalte privirea si simturile. Mancam deopotriva cu ochii, cu gura si cu sufletul.
În funcţie de aşezarea geografică, de condiţiile de climă şi de ocupaţiilor locuitorilor unei ţări, putem vorbi de o bucătărie tradiţională specifică. Astfel, ţara noastră, cu o climă temperat – continentală, cu un relief dersificat (câmpii, dealuri, podişuri, munţii) străbătută de râuri, cu ieşire la Marea Neagră şi cu o Deltă a fluviulu Dunărea, are o gastronomie bogată şi variată.
In zona de câmpie se cultivă foarte mult grâu şi porumb. Din făină de porumb se pregăteşte mămăliguţa tradiţională şării noastre, care se mănâncă cu brânză, ouă, unt, smântână şi lapte sau cu sărmăluţe în foi de viţă sau de varză, care constituie o altă mâncare tradiţională românească.
În Moldova, la loc de cinste stau ciorbele de borş, supe cu tăiţei de casă, puiul cu smântână şi găina umplută. Borşul din tărâţe de grâu este o zeamă acrişoară cu gust plăcut, foarte sănătoasă şi hrănitoare.
Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, mai cu seamă în ziua de Ignat, se taie porcul, din care se prepară mezeluri, cârnaţi, caltaboşi, tobă şi lebăr. O parte din carne şi şuncă se afumă pe îndelete, iar în altă parte se prepară sărmăluţe, friptură şi răcituri. Mititeii sunt deasemenea specifici ţării noastre.
Sărbătoarea Paştelui pune pe jar multe gospodine, care se în a pregăti borşul de miel, drobul, friptur şi stufatul. La loc de cinste este prepararea cozonacilor bine crescuţi, galbeni şi stufoşi umpluţi cu foarte multă nucă şi stafide.
Peştele şi vânatul constituie materia primă pentru diverse preparate. Pentru desert, gospodinele noastre pregătesc plăcinte cu brânză sau cu carne, plăcinte “poale în brâu” sau renumitele brânzoaice, compoturi saau şerbeturi, precum şi alte variate dulciuri.
Bucătăria românească a fost remarcată de mulţi călători străini care au cutreierat de-a lungul cecolelor meleagurile româneşti. Preparatele bucătăriei satelor noastre, deşi simple şi nediversificate, au gust deosebit şi pentru fiecare masă se poate spune cu satisfacţie: “am mâncat ca la mama acasă”.
Galerie foto:
Chiftele cu sos de rosii
Multi mesenii au impresia ca e o reteta culinara sofisticata, care se face greu si va vor lauda pentru calitatile voastre de gospodina. Ce nu stiu ei insa e ca aveti nevoie de maxim 30 de minute pentru a face masa asta completa: chiftele + sos + garnitura.
Am ales sa fac altfel de chiftelute, din carne de pui (piept de pui tocat si nu carne de pui gata cumparata, in care nu vreau sa ma gandesc ce se toaca la abator), cu parmesan si mult busuioc. Sosul de rosii este reteta clasica a faimoasei Buni Sia.
Ingrediente:
- 500 gr carne tocata de pui
-         ½ cana parmesan proaspat razuit
-         ½ cana pesmet
-         un ou
-         o mana de frunze de busuioc
-         o ceapa alba mica, tocata marunt
-         2 catei de usturoi
-         sare, piper dupa gust
Incingem cuptorul la 200 de grade. Amestecam carnea tocata cu pesmetul si parmesanul, framatam bine, apoi adaugam restul ingredientelor: oul, busuiocul tocat marunt, usturoiul pisat, ceapa. Apoi condimentam dupa gust. Modelam chiftelele si le asezam intr-o tava mare, tapetata cu hartie de copt. Le coacem 20 de minute, pana se rumenesc usor.
Nu va faceti griji daca vi se par seci chiftelutele de pui, vor fi mult mai bune dupa ce fierb putin in sosul de rosii.
Ingrediente pentru sos:
-         4-5 linguri de ulei
-         1 ½ lingura de faina
-         500 ml de bulion de casa
-         2-3 linguri de zahar
-         sare, piper, dupa gust
Amestecam uleiul cu faina, intr-o craticioara, fara a le pune pe foc. Amestecam pana nu mai avem cocoloase de faina, abia apoi punem craticioara pe foc. Nu trebuie sa prajim faina ca si pentru rantas, ci la primul clocot, cand compozitia face balonase, tragem de pe foc si adaugam tot bulionul si zaharul. Punem din nou cratita pe foc si o lasam sa fiarba putin, pana incepe sa se ingroase. Adaugam chiftelele si le lasa sa mai dea cateva clocote impreuna cu sosul.
Puteti servi alaturi de piure de cartofi, albi sau cartofi dulci, cartofi nature sau prajit, orez etc. Sa va fie de bine!
 
Salata mixta de orez
Ingrediente:
1 ceasca orez integral, fiert in prealabil, 1 ceasca orez auriu, fiert in prealabil, 1/2 ceasca orez salbatic, 1 ardei gras rosu, taiat marunt, 1 cutie de porumb scurs, 4 cepe verzi, taiate marunt.
Mod de preparare:
Dupa ce ai fiert orezul, lasa-l la racit, adauga apoi legumele taiate si dressing-ul. Compozitia ar trebui lasata la rece cateva ore sau chiar o noapte, pentru a permite aromelor sa se amestece.

Salata de vinete prajite
Ingrediente:
5-6 buc. vinete, 250 ml ulei, 3 capatini usturoi, 2 linguri otet, sare, piper.
Mod de preparare:
Se taie vinetele in felii rotunde, groase de un deget, se sareaza, se lasa sa se scurga, se sterg. Se prajesc in ulei incins pe ambele parti, se aranjeaza intr-o salatiera. Deasupra se toarna un sos facut din usturoiul pisat, frecat cu uleiul in care am prajit vinetele, sare si otet. Mod de servire: se serveste peste cateva ore.

Salata de paste cu sunca
Ingrediente:
1 kg paste (suruburi), 2 cutii smantana, 2 mere, 2 castraveti verzi, 5-6 rosii, 500-600 g sunca presata sau parizer, putina maioneza, sare si piper.
Mod de preparare:
Pastele se fierb in apa cu sare. Merele, castravetii si rosiile (fara pielite) se rad pe razatoarea mare. Sunca se taie cubulete mici. Merele, rosiile, castravetii,sunca, maioneza si smantana se adauga peste pastele fierte si racite. Se amesteca bine si se adauga sare si piper dupa gust. Mod de servire: se serveste rece.
 
Meniu Bufet Suedez
Daca optati pentru bufet suedez, aveti avantajul ca felurile de mancare pot fi preparate din timp si asezate frumos pe masa, de unde fiecare serveste ce i se pare mai apetisant. Iata cateva retete culinare potrivite pentru bufet suedez, cu care va veti impresiona invitatii, oferindu-le o masa de neuitat.

Rulada cu ciuperci la cuptor

Timp de preparare: 1 ora.
Indrediente: 8 oua, 10 cepe, 2 cutii de ciuperci la conserva, 2 legaturi de marar, 8 linguri scuturate de faina, 1 lingurita de piper, un praf de sare, 50 g ulei.
Electrocasnice: aragaz
Accesorii de Bucatarie: mixer de bucatarie sau tel.
Se taie ciupercile felii subtiri si se caleste ceapa tocata cam 10-15 minute sau pana cand devine aurie.
Se bat ouale spuma la mixer sau la tel si se adauga piperul, mararul tocat si ceapa calita.
Adaugati faina si mai amestecati putin la mixer sau tel, dupa care adaugati ciupercile taiate felii si turnati compozitia in tava tapetata cu faina.

Dati la cuptor la foc mic spre mediu pana se rumenesc (aproximativ 40 de minute). 
Sfatul bucatarului: cand e gata, rasturnati rulada de ciuperci pe o foaie de hartie curata si o infasurati pana se raceste ca sa se absoarba grasimea si sa stea inabusit.
Aceasta reteta vegetariana de rulada cu ciuperci este potrivita ca aperitiv pentru orice meniu.

Icre de Stiuca Batute la Mixerul de Bucatarie

Timp de preparare: 30 minute.
Ingrediente: 100 g icre proaspete de stiuca, 350-400 g ulei, sucul de la o jumatate de lamaie,1 ceapa, iar pentru ornat: 1 ardei rosu taiat felii, 1 castravete taiat felii.
Ustensile de bucatarie: razatoare
Electrocasnice: mixer de bucatarie (Sfatul Bucatarului: nu este recomandat blenderul sau robotul de bucatarie, pentru ca icrele nu se leaga), frigider.

Preparare:
Scoateti icrele din frigider cu o jumatate de ora inainte sa incepeti sa le preparati. Amestecati icrele la mixerul de bucatarie, adaugand cate putin ulei si suc de lamaie.Icrele de stiuca sunt foarte gustoase, dar consuma mult ulei, asa ca nu va speriati daca la un moment dat vi se pare ca s-au taiat, ci continuati sa le amestecati cu ulei si suc de lamaie. Apoi adaugati ceapa data pe razatoare, le mai amestecati putin si gata.
Va dati seama ca icrele sunt gata daca nu mai curg, ci s-au intarit.
Le puteti orna cu ardei rosu si castravete si le serviti ca aperitiv la un meniu special, cum ar fi cel de Revelion. Icrele gata ornate se pastreaza cel mai bine la frigider.
 
Aluat cu branza de vaci0 0
Ingrediente:
1/4 kg faina;
1/4 kg unt (margarina, untura de porc);
1/4 kg brinza de vaci.
Preparare:
Este un aluat foarte bun pentru placinta sau rulouri cu brinza, fructe sau carne, pentru saleuri, cornulete cu sunca, foaie pentru drob etc. Se prepara usor si repede. Foaia nu creste mult, dar este foarte frageda si nu se farimiteaza ca aluaturile in foi. Brinza de vaci se freaca bine pe marginea vasului cu dosul furculitei, ca sa se omogenizeze sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adauga grasimea moale (tinuta in bucatarie, mai aproape de sursa de caldura), o lingurita cu virf de sare (10 g), se amesteca bine, apoi se framinta cu faina , 5-6 minute; aluatul va fi mai virtos. Brinza de vaci va actiona ca o drojdie, rezultind bioxid de carbon, gaz care se dilata in timpul coacerii si face aluatul sa creasca, fragezindu-l. Aluatul framintat se tine la frigider (dar sa nu inghete) sau intr-un loc racoros, de seara pina dimineata (se poate pastra si mai multe zile la rece invelit in punga de nailon, ca sa nu se usuce). Daca aluatul framintat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregatit imediat, cind se observa ca incepe sa-si mareasca volumul (datorita gazelor care se dezvolta in el).
Pentru toate aluaturile cu brinza de vaci, iaurt sau smintina care au fost framintate fara praf de crescut sau drojdie, se va proceda la fel, ca sa fie fragede (acestea vor fermenta datorita enzimelor proprii, rezultind bioxid de carbon care se dilata la copt).

Clatite Americane
Ingrediente:
2 oua
300 ml lapte rece
1/2 plic praf de copt
faina
ulei
dulceata de visine
Preparare:
Se bat ouale cu putina sare se adauga laptele iar la final faina amestecata cu praful de copt (compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani nu prea groasa). Se coc in tigaie in care am pus un pic de ulei. Eu le-am servit cu dulceata de visine dar se pot servi cu diferite adausuri.
Timp Preparare: 30'

Baclava4.2 5
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta,
150g margarina,
250g miez de nuca macinat,
1 lingurita scortisoara,
200g zahar,
120g miere,
200ml apa,
esenta de vanilie sau rom.
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile macinate se amesteca cu scortisoara si se impart in 2 parti egale. Se incalzeste margarina la foc pana se topeste.
Se unge o tava cu ulei , se aseaza o foaie in tava , se unge cu margarina topita si tot asa pana se termina prima treime de foi . Peste foi se pune amestecul de nuci si scortisoara.
Se aseaza peste nuci foile (a doua treime) repetand operatia facuta prima data. Se presara a doua jumatate de nuci macinate. Se pun foile ramase ,se ung cu margarina topita si se da la frigider acoperita cu o folie timp de 30-40 min.Se scoate din frigider si se portioneaza dupa preferinta.
Se da la cuptor 20-25 min pana se rumeneste frumos.
Intre timp se face siropul.Se amesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert se adauga mierea , lasand compozitia sa dea din nou in fiert. Dupa ce a inceput sa fiarba se stinge focul si se adauga vanilia sau romul.
Se toarna siropul fierbinte peste bacalvaua scoasa din cuptor. Se lasa sa-si traga siropul si se serveste rece.
Mentiuni:
Portionata dupa imaginatia fiecaruia
Timp Preparare: 1 h
Complexitate: redusa
Imagini Preparare:
Clatite Americane5 6
Ingrediente:
2 oua
300 ml lapte rece
1/2 plic praf de copt
faina 
ulei
dulceata de visine
Preparare:
Se bat ouale cu putina sare se adauga laptele iar la final faina amestecata cu praful de copt(compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani nu prea groasa). Se coc in tigaie in care am pus un pic de ulei. Se pot servi cu diferite adausuri.
Timp Preparare: 30'

Pizza
Ingrediente:
O jumatate de cubulet de drojdie (cub de 25 gr), 1 cana cu apa calduta, 1 cana si jumatate de faina, cascaval, sunca, jumatate cutie ciuperci feliate, ketchup, oregano, busuioc, piper, cimbru si praf de usturoi.
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu apa calduta si se adauga o lingurita de ulei. Se amesteca intr-un castron faina cu compozitia din cana (drojdie si apa). Se lasa la crescut 15 minute in tava de pizza care a fost unsa cu putin ulei inainte. Dupa ce au trecut 15 min, se pune un strat subtire de ketchup, sunca taiata feliute subtiri, ciupercile feliate, cascaval ras din abundenta, se preseaza un pic toata pizza cu mana si se adauga condimentele de mai sus (se poate adauga deasupra felii de masline, rondele subtiri de rosii, ardei gras, porumb sau ceapa taiata marunt dupa gust). Se baga in cuptorul incins si se lasa cam 30-40 minute, trebuie sa fie rumenita bine. Mod de servire Tava ar fi bine sa fie rotunda si la sfarsit sa se taie in 8 felii.
 
Friganele din piept de pui
Ingrediente:
1 piept pui, 2 oua, sare, piper, usturoi, o lingura faina, fulgi porumb
Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui in felii foarte subtiri. Separat se bat ouale, se adauga sarea, piperul, usturoiul (si alte condimente la alegere) si faina. Se dau feliile de piept prin aceasta compozitie, apoi prin fulgii de porumb si se prajesc in ulei incins.
 
Dieta de slabit vegetariana
Dieta vegetariana se numara printre putinele regimuri de slabire care are grija de sanatatea organismului dumneavoastra.
Nu orice dieta de slabit este si sanatoasa, din acest motiv dieta vegetariana este preferata de tot mai multe persoane.
Mic dejun:
1 cana de cereale cu fructe, cu 1/2 cana lapte din soia
1 felie paine neagra sau cu seminte si o lingurita de miere de albine
1 fruct proaspat sau 1/2 grapefruit
Pranz:
1 portie de salata verde cu lamaie sau salata de spanac cu dressing
1 morcov crud sau 1 felie de pepene galben cu lime (lamaie verde)
Cina:
1 cartof dulce copt cu ceapa verde
1 portie de legume fierte cu garnitura de orez cu bob lung
Gustare:
Stafide, caise, prune sau smochine uscate.
(Gustarea se recomanda a se consuma intre pranz si cina)
Nu se recomanda ca aceasta Dieta vegetariana sa fie tinuta mai mult de 10 zile, pentru ca organismul are nevoie de vitaminele si proteinele din carne, iar in acest regim ele lipsesc cu desavarsire. In caz contrar organismul nu va mai fi activ, iar problemele de sanatate nu vor intarzia sa apara.

Retete de slabit cu suc de lamaie
In prima zi se consuma sucul de la o lamaie. Se creste doza zilnic cu cate o lamaie pana se ajunge la sapte lamai. Din ziua a 8-a se scade portia cu cate o lamaie pe zi, pana se ajunge iar la o lamaie.
Cura tine 14 zile. Se face pauza de 2 saptamani si apoi se poate relua. In acest timp regimul alimentar trebuie sa fie foarte usor. Regimul este destul de dur, dar rezultatele sunt spectaculoase.
Luni:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea sau ceai de plante, fara zahar
Pranz: 2 oua fierte tari, 1 rosie, 300 g spanac, 1 felie paine neagra
Cina: Salata verde cu 1 lingurita ulei de masline si lamaie
Marti:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea sau ceai fara zahar, eventual cu miere
Pranz: Salata verde cu ulei de masline si lamaie cu crutoane prajite de paine neagra, 2 felii sunca slaba
Cina: Supa de legume, branza degresata de vaci
Miercuri:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea, ceai fara zahar, un biscuit
Pranz: 250 g telina rasa, 1 banana, 1 portocala
Cina: 2 oua foerte tari, 1 felie paine neagra sau graham, salata verde
Joi:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea, ceai cu miere si 2 biscuiti
Pranz: 1 ou fiert tare, 200 g morcovi rasi, 200 g cascaval, 1 felie paine neagra sau graham
Cina: 1 iaurt, salata de fructe
Vineri:
Dejun: Sucul de lamaie, 300 g morcovi rasi
Pranz: 2 felii paine neagra prajita, stropit cu ulei de masline, 1 rosie, 2 linguri branza degresata de vaci
Cina: Salata verde
Sambata:
Dejun: Sucul de lamaie, 1 felie sunca, 1 felie paine neagra, cafea, ceai fara zahar
Pranz: Salata verde stropita cu lamiae
Cina: 2 oua fierte tari, 300 g morcovi rasi
Duminica:
Dejun: Sucul de lamaie, cafea, ceai fara zahar, 2 biscuiti
Pranz: 1 iaurt cu fructe, 3 nuci, 1 mar
Cina: 150 g orez fiert in apa cu sare, stropit cu ulei de masline, salata verde
Regimul acesta se tine in cele doua saptamani in care se bea sucul de lamaie.
Daca nu puteti bea tot sucul de lamaie la dejun, puteti sa-l beti pe tot parcursul zilei.
Dupa aceste doua saptamani urmati un regim disociat astfel: In primele trei zile mancati orez, in urmatoarele trei zile, numai legume, fierte sau crude (dupa preferinte), si in alte trei zile, fructe proaspete.
Beti cat mai mult ceai verde intre mese si apa plata.
Folositi putine condimente ca: sarea, piperul, boiaua. Inlocuiti-le cu: patrunjel verde, marar, tarhon.
Puteti inlocui sunca cu carne fiarta de pui sau de vita sau cu rasol de peste alb.
Nu beti sucuri acidulate si nici bauturi alcoolice pe toata perioada curei.

Dieta de slabit cu grapefruit
Dieta pe baza de grapefruit poate fi utilizata pentru a pierde rapid cateva kilograme. Este foarte eficienta pentru ca fructul in sine taie pofta de mancare, elimina colesterolul si arde grasimile din organism.
Majoritatea persoanelor care incearca aceasta dieta timp de 1 saptamana reusesc sa slabeasca intre 6 si 8 kilograme.
Mic dejun:
O jumatate de grapefruit
Cafea sau ceai, neindulcite
Pranz:
O jumatate de grapefruit si doua oua fierte
Salata de castraveti si rosii cu verdeata si lamiae
O felie de paine prajita (de preferat paine neagra)
Cina:
O jumatate de grapefruit
O rosie cu verdeata si lamiae
Carne de peste sau de pasare si legume verzi calite sau gatite in unt.
Cu cat consumati mai mult grapefruit, cu atat pofta de mancare va scadea mai mult. Puteti alege sa stoarceti grapefruit-ul si sa il consumati ca pe un suc, atentie insa, nu trebuie indulcit.
In timpul acestei diete reduceti cafeaua si renuntati complet la desert.
Pentru sanatatea voastra consumati zilnic fructe

Stil Feminin - Noutati

Stiri Scurte

Intercer Romania

Top Stiri - Sinteza stirilor

Fete la Moda - informatia femeii de azi

Stiri din Fotbal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

Index Stiri

Intrefete

Mayra.ro

Gustos.ro

Carte de bucate on-line

Stiri.rol.ro

Ziare Mondene

Cancan.ro

Femei Moderne - Pentru Ea

Sexgen.ro

Ziare-Stiri-Sport

descopera.ro - Articole

REALITATEA.NET - Stiri - Ştiri

Stiri Onlinesport.ro

ProSport.ro

Hotnews.ro

Evenimentul Zilei Online

 

Directoare web

TOPlistPromovat de Director Web Pagini personale Director Promovare Site Online - Promovare Gratuita Forum - Roportal Site-ul apare in Directorul Kappa Sonic Run: Internet Search Engine Director Web Xpert Group Promovare site GRATUIT! Adauga-ti site-ul acum! Promovare GRATUITA  ! TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web Inscrie-te in TOP ! Director Web Promovare Site - Top123.ro TRAFIC TRIPUL - Directo Web free search engine website submission top optimization Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Director WEB iozoo.com adauga site in director web Cel mai cuprinzator director romanesc BookMySite:: Blog de stiri - stirile vazute altfel si nu numai DirLink.Ro - Director Linkuri Gratuit

Backlink

OctoFinder Blog Search: The Source for Blogs submit to reddit Personal Green Directory Bid Based Wed Directory Blogadr.com - Listed (add your blog to Blogadr.com) OverShopping Link Exchange AllNewsSite Link Exchange Text Back Links Exchange Text Back Link Exchange Text Back Links Exchanges Text Backlink Exchanges Test your Internet connection speed at Speedtest.net Unlimited Backlink Top Blogs Ping your blog, website, or RSS feed for Free ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free Free Backlink Services bandwidth test Web Hosting Listed in LS Blogs the Blog Directory and Blog Search Engine Blogarama - The Blog Directory Free Baclink service Personal
Free Automatic Google Backlinks - SEO Free Sitemap Generator SEO Links Exchanges, Blog Link Building Service Build Your Links For Free, Links Building Service SEO Links Attitude | Free SEO Links Building Free Backlink Service, Links Building 4 Free

Totalul afișărilor de pagină

Directoare web

Filme, muzica, divertisment - Director Director-Web.net director web Sentimente NetFlash.ro la indemana ta! Web Directory Blog de stiri Top66 Statistici Promovat de Red-Web Reaver.ro - Director Web SEO cu transfer de Page Rank Herbylink | Director Web | Web Directory IzzyWeb Director SEO Romania Blog Director Web stiri mass media ClickLink.ro all blogs Director Web dYr.ro Matrimoniale enterlink Director Top25.ro Director Promovare Site Online - Promovare Gratuita Director web Director Web Profesional Gratuit Director WEB Gratuit PubTV director web LinkPro - Director Web
 

Web Statistics