Blog de stiri - stirile vazute altfel si nu numai...
Home | Looking for something? Sign In | New here? Sign Up | Log out

Mediafax

Despre cancerul de piele

Pielea este cea mai mare organ al corpului. Are multe functii importante, cum ar fi protejarea organismului de infectii, si reglarea temperaturii corpului si fluidelor.
Pielea este compusa din trei straturi principale. Epiderma este stratul exterior al pielii si contine celule bazale si scuamice. Melatonina este, de asemenea, gasita in epiderma; aceasta contine pigment, care permite pielii sa se bronzeze si care, de asemenea, protejeaza mai profund stratul de piele de la efectele expunerii la razele solare ultra violete.
In mod normal celulele epidermei se inmultesc intr-un mod controlat. Celulele noi le imping pe cele batrane catre suprafate epdiermei unde vor muri si in cele din urma se vor descuama. Acest proces este controlat genetic, de catre ADN. Cand ADNul este afectat, acest proces nu mai are loc normal, iar celulele noi se inmultesc necontrolat, rezultand cancerul de piele.
Radiatiile ultraviolete produc cele mai multe dereglari ale ADNului. Acestea provin atat de la soare cat si de la diferite dispozitive de bronzat. Atat ultraviloletele B cat si A pot produce modificari ale genelor care vor declansa aparitia cancerului de piele.
Intre alti factori incriminati se numara ereditatea, expunerea pielii la diferite substante toxice sau alte tipuri de radiatii.
Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritatie, o excrescenta, o rana care nu se vindeca sau o modificare a unui nev pigmentar (alunita) sau a unui neg. Cancerul de piele afecteaza de obicei zone care sunt expuse la soare in mod frecvent: gatul, spatele, pieptul si umerii. Zona nasului este afectata cel mai frecvent.
Examinarea pielii de catre medic este primul pas. Daca se suspecteaza cancerul, este necesara o biopsie pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceasta este necesara recoltarea unei portiuni din pielea lezata si examinarea sub microscop, pentru evidentierea celulelor canceroase.
Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritatie, o excrescenta, o rana care nu se vindeca sau o modificare a unui nev pigmentar (alunita) sau a unui neg. Cancerul de piele afecteaza de obicei zone care sunt expuse la soare in mod frecvent: gatul, spatele, pieptul si umerii. Zona nasului este afectata cel mai frecvent.

Câteva sfaturi:
- Evita expunerea la soare intre orele 11 si 16. Razele solare sunt cele mai puternice in acest interval orar, de aceea este bine sa-ti programezi activitatile in aer liber in afara acestor ore. Arsurile solare si bronzul produc leziuni cutanate care cresc riscul de cancer de piele.
- Foloseste ecranele solare. Acestea au un rol important in protectia fata de radiatiile ultraviolete. Foloseste ecrane care au un spectru larg, adica acele produse care absorb si UVA si UVB. Se recomanda folosirea cremelor care un un factor de protectie solara de cel putin 15.
- Imbraca haine adecvate. Cremele de protectie solara nu ofera o protectie completa pentru radiatiile ultraviolete. De aceea persoanele cu o fotosensibilitate crescuta trebuie sa poarte haine care sa le acopere cat mai mult tegumentele, in nuante deschise, sa poarte o palarie cu boruri largi si sa foloseasca ochelari de soare ce blocheaza ata UVA cat si UVB.
- Evita solarul si autobronzantele. Solarele emit UVA ce pot fi la fel de pericoloase ca si UVB, mai ales ca ele penetreaza straturile mai profunde ale pielii provocand leziuni precanceroase.
- Atentie la medicamentele fotosensibilizante. Multe medicamente frecvent prescrise – antibiotice, antiinflamatoare, medicamente pentru diabet, hipertensiune – cresc sensibilitatea pielii la lumina.
- Observa schimbarile care apar pe piele. Examineaza-ti pielea regulat si consulta medicul dermatolog daca ceva iti atrage atentia.

Stil Feminin - Noutati

Stiri Scurte

Intercer Romania

Top Stiri - Sinteza stirilor

Fete la Moda - informatia femeii de azi

Stiri din Fotbal

Index Stiri

Intrefete

Gustos.ro

Carte de bucate on-line

Stiri.rol.ro

Ziare Mondene

Cancan.ro

Femei Moderne - Pentru Ea

Sexgen.ro

Ziare-Stiri-Sport

descopera.ro - Articole

REALITATEA.NET - Stiri - Ştiri

Stiri Onlinesport.ro

ProSport.ro

Hotnews.ro

Evenimentul Zilei Online

 

Directoare web

TOPlistPromovat de Director Web Pagini personale Director Promovare Site Online - Promovare Gratuita Forum - Roportal Site-ul apare in Directorul Kappa Sonic Run: Internet Search Engine Director Web Xpert Group Promovare site GRATUIT! Adauga-ti site-ul acum! Promovare GRATUITA  ! TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web Inscrie-te in TOP ! Director Web Promovare Site - Top123.ro TRAFIC TRIPUL - Directo Web free search engine website submission top optimization Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! Director WEB iozoo.com adauga site in director web Cel mai cuprinzator director romanesc BookMySite:: Blog de stiri - stirile vazute altfel si nu numai DirLink.Ro - Director Linkuri Gratuit

Backlink

OctoFinder Blog Search: The Source for Blogs submit to reddit Personal Green Directory Bid Based Wed Directory Blogadr.com - Listed (add your blog to Blogadr.com) OverShopping Link Exchange AllNewsSite Link Exchange Text Back Links Exchange Text Back Link Exchange Text Back Links Exchanges Text Backlink Exchanges Test your Internet connection speed at Speedtest.net Unlimited Backlink Top Blogs Ping your blog, website, or RSS feed for Free ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free Free Backlink Services bandwidth test Web Hosting Listed in LS Blogs the Blog Directory and Blog Search Engine Blogarama - The Blog Directory Free Baclink service Personal
Free Automatic Google Backlinks - SEO Free Sitemap Generator SEO Links Exchanges, Blog Link Building Service Build Your Links For Free, Links Building Service SEO Links Attitude | Free SEO Links Building Free Backlink Service, Links Building 4 Free

Totalul afișărilor de pagină

Directoare web

Filme, muzica, divertisment - Director Director-Web.net director web Sentimente NetFlash.ro la indemana ta! Web Directory Blog de stiri Top66 Statistici Promovat de Red-Web Reaver.ro - Director Web SEO cu transfer de Page Rank Herbylink | Director Web | Web Directory IzzyWeb Director SEO Romania Blog Director Web stiri mass media ClickLink.ro all blogs Director Web dYr.ro Matrimoniale enterlink Director Top25.ro Director Promovare Site Online - Promovare Gratuita Director web Director Web Profesional Gratuit Director WEB Gratuit PubTV director web LinkPro - Director Web
 

Web Statistics