Veche de mai bine de 5000 de ani, stiinta feng shui îsi are radacinile în îndepartatul Orient. Chinezii au învatat sa traiasca în armonie cu natura si mediul din jurul lor, coordonându-si energiile cu cele ale Universului pentru a avea noroc in dragoste, un camin fericit si pentru a fi sanatosi.
Feng shui s-a dezvoltat pe baza observarii legilor si ciclurilor naturale, si reprezinta o evaluare a energiei, a efectelor acesteia si a modului în care ele pot fi directionate.
Cele doua tipuri de energii care se regasesc în orice element de lânga noi, yin si yang, trebuie sa se afle în permanent echilibru. Fiecare o contine pe cealalta, fara a putea exista singura, de sine statator. Anul nasterii determina elementul feng shui care va caracterizeaza - apa, lemn, foc, pamant, metal.
In filosofia chineza, "feng shui" inseamna "vânt si apa", iar principiul coordonator este fluidul "qi"("chi"), energia care graviteaza în jurul nostru, specifica oricarui element. Asemenea sângelui, care circula prin venele noastre pentru a ne hrani, CHI-ul porneste din miezul pamântului si înconjoara tot globul. CHI sau energia, are o forta atât de mare încât poate forma sau distruge continente prin miscari ale placilor tectonice sau maselor de pamânt.
Este deosebit de util sa cunoastem si sa întelegem acest flux de energie care strabate în permanenta locuintele noastre, deoarece acesta defineste energiile bune sau rele emanate din obiecte. Cunoscatorii acestei vechi arte chinezesti afirma ca adevarata arta feng shui nu are legatura cu practicile magice. Se bazeaza pe stiinta, dovedita prin rezultate favorabile strânse de-a lungul a 5.000 de ani! Aceasta arta este deseori comparata cu acupunctura - în ambele cazuri fiind vorba de circulatia energiei. Acupunctura actioneaza asupra corpului uman, feng shui asupra mediului înconjurator al omului. CHI este forta vitala care circula în corpul nostru, în casa si la locul de munca. CHI-ul personal al fiecaruia, precum si cel al mediului înconjurator, sunt raspunzatoare de capacitatea noastra de a atinge nivelul optim al starii de sanatate, armonie, creativitate si prosperitate.
Auzim câteodata ca unora începe sa le mearga totul bine de când au agatat în coltul ferestrei o sfera de cristal. Întâmplare? Deloc, afirma expertii chinezi. Sfera a concentrat o energie pozitiva, pe care apoi a întretinut-o si a marit-o. Un flux normal al CHI-ului, poate fi asemanat cu consumul unui pahar cu apa. Atunci când bem apa, ea hraneste, reîmprospateaza si curata trupul, asigurându-ne vitalitate pe masura ce se deplaseaza. Atunci când CHI-ul este blocat, efectele sale benefice vor fi limitate.
Stravechea stiinta are la baza "Ba gua", harta celor opt zone care caracterizeaza viata unei persoane:
- cunoastere / învatare;
- sanatate / familie;
- bogatie / prosperitate;
- faima / reputatie;
- relatii / dragoste / casatorie;
- copii / creativitatea;
- oamenii de lânga tine / calatoriile / cariera.